De #5 beste houtsoorten

beste houtsoorten

U wilt een houten veranda, overkapping of kapschuur bouwen. Dan is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken welke houtsoort het meest geschikt is. Er zijn veel verschillende houtsoorten te vinden, en iedere houtsoort heeft verschillende eigenschappen. In dit artikel zijn de meest geschikte houtsoorten voor jou op een rijtje gezet met enkele voor- en nadelen.

Douglashout

Over het algemeen worden de meeste veranda’s gebouwd met Douglas-hout. In Duitsland en Oostenrijk is deze houtsoort al veel langer de standaard, maar ook in Nederland niet meer weg te denken. Douglashout is onderdeel van de dennenfamilie (Pinaceae). Het hout van de Douglasspar is een van de sterkste zachthoutsoorten. Douglas bomen kenmerken zich door de zeer lange takvrije lengtes van 20 meter, hierdoor is de houtsoort zeer geschikt voor het zagen van lange balken. Daarnaast hoeft Douglashout niet per se behandeld te worden omdat deze houtsoort onbehandeld al zeer duurzaam is. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Larikshout

Deze houtsoort lijkt op Douglashout en is ook onderdeel van de dennenfamilie. Wat Larikshout zo geliefd maakt in de bouwwereld, is dat het een van de hardste Europese naaldhoutsoorten is. Doordat deze houtsoort ook harshoudend is, is het hout minder gevoelig voor rotten en schimmels. Larikshout valt vooral op door de gele kleur. Wat minder zichtbaar is, maar wel ontzettend belangrijk is dat Lariks een vrij hoge dichtheid voor een naaldhoutsoort. Dit heeft het gevolg dat het hout minder werking ondervind bij veranderende weersomstandigheden, wat inhoudt dat het hout relatief weinig krimps of rekt.

Larikshout en Douglashout

De twee hierboven genoemde houtsoorten zijn momenteel razend populair bij bouwwerken in de tuin. Je bent wellicht de term ‘Lariks Douglas hout’ al eens tegengekomen. De twee houtsoorten worden weleens door elkaar heen gebruikt omdat ze zoveel op elkaar lijken. Beide zijn onderdeel van de dennenfamilie. Daarnaast zijn beide houtsoorten harshoudend en hebben een hoge duurzaamheid. Toch zijn er ook verschillen tussen beide houtsoorten. Douglas heeft over het algemeen een mooi recht draadverloop, terwijl Lariks vaker een warrig draadverloop heeft. Larikshout heeft een meer gelige kleur, terwijl Douglashout vaker een rosé/rode kleur heeft. Een voordeel van Larikshout ten opzicht van Douglashout is dat het net wat duurzamer is. Maar de conclusie is dat het niet super veel uitmaakt of het bouwwerk nu gebouwd is van Douglashout of van Larikshout.

Vurenhout

Vurenhout is afkomstig van de fijne spar, ook deze is onderdeel van de dennenfamilie. De fijne spar is bij de meeste mensen bekend als de kerstboom. Vurenhout is te herkennen aan de lichtgele kleur. De houtsoort is relatief goedkoop en goed te bewerken. Het is dan ook niet gek dat vurenhout veel gebruikt wordt bij veel bouwprojecten in Nederland. Vurenhout heeft een verwachte levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar. Daarmee is het niet het meest duurzame hout. Indien je met deze houtsoort gaat werken, is het daarom aan te raden om het tuinhout goed te (laten) behandelen. Als je het hout laat impregneren verleng je de levensduur van het hout met zo’n 5 jaar. Vurenhout heeft veel weg van Grenenhout.

Eikenhout

Eikenhout is afkomstig van de Eik en staat bekend als een van de hardste houtsoorten. Leuk feitje is dat vroeger de spoorbielzen van eikenhout werden gemaakt. De houtkern van eikenhout gaat zelfs bij grondcontact nog zo’n 15 tot 25 jaar mee. Nadeel is dat eikenhout doorgaans een stuk duurder is dan Douglashout of Larikshout. Daarnaast is het relatief moeilijk te bewerken. Nadeel van eikenhout is dat het zeer gevoelig is voor scheurvorming als gevolg van de werking van het hout, dus het krimpen en uiteenzetten van het hout. Een belangrijke kenmerk van eikenhout is dat dit looizuur bevat. Dit heeft tot gevolg dat je in eikenhout uitsluitend kan schroeven met RVS schroeven. Wat ook belangrijk is om te vermelden bij Eikenhout is dat er veel verschil in kwaliteit is. Zo gedraagt Frans Eikenhout  zich heel anders dan Oost Europees Eiken.

Hardhout

Hardhout is een verzamelnaam van allerlei hardhoutsoorten. Doorgaans is hardhout donkerder van kleur dan naaldhout. Hardhout heeft over het algemeen een dichte structuur en is zwaarder dan zachthout. Hardhout is heeft een relatief langere levensduur, denk aan 15 tot 25 jaar, maar hangt daarnaast wel af van welke soort hardhout. Een bekend hardhoutsoort is Azobe. Doordat deze soort zo sterk is, worden hier veel tuinpalen van gemaakt voor in de grond en daarnaast damwandprofielen voor rond het water van gemaakt.

Tip: geïmpregneerd hout

Als je hout gaat aanschaffen, is het te overwegen om geïmpregneerd hout te kopen. Door te impregneren wordt het hout behandeld tegen rot en schimmel. Het hout wordt op deze manier verduurzaamd, wat simpelweg inhoudt dat het hout langer meegaat. Je kunt hout ook laten impregneren. Zoals gezegd is dit zeker bij Vurenhout aan te raden.

Zoals je gezien hebt is er niet één type hout absoluut aan te wijzen als de beste houtsoort voor alles. De keuze hangt sterk af van je voorkeuren. Zoals genoemd is Douglashout volgens ons wel het beste om te gebruiken bij je bouwwerk gezien de prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om verschillende houtsoorten te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld Eikenhout gebruiken voor staanders en Douglashout voor dakbeschot en wanden. Het is maar een idee.

Heb je op- of aanmerkingen of vragen, schroom niet om contact op te nemen.

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *