Alles over poeren en de plaatsing hiervan

Poeren vormen hét fundament voor jouw bouwwerk. Waar je bij wat kleinere constructies nog gebruik kunt maken van paalhouders, zijn poeren echt een must als je van plan bent om een wat grotere constructie te bouwen. Poeren zijn essentieel voor een goede, stevige fundering. In dit artikel ontdek jij alles wat je moet weten over poeren en krijg je stappenplan voor de plaatsing van een poer!

Waarom zijn poeren zo essentieel?

Poeren zijn de aansluiting van je bouwwerk naar de grond waarmee je de kracht uit een bouwwerk overdraagt naar de grond. Daarmee ben je verzekerd van een krachtig bouwwerk. Daarnaast vangen de poeren de neerwaartse druk van het bouwwerk op, waardoor het wegzakken van het bouwwerk voorkomen wordt. Bij goede plaatsing van de poeren kan het bouwwerk niet snel omvallen bij een storm of heftige wind en kan je bouwwerk gegarandeerd jaren mee.

Poeren kunnen gebruikt worden bij het bouwen van een veranda, overkapping of (kap)schuur, maar kunnen zelfs zeer goed gebruikt worden bij het plaatsen van een schutting, hekwerk, speeltoestel of carport. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebruik van poeren zijn absoluut een meerwaarde bij het bouwen van een constructie.

Alle soorten en maten

Veel mensen denken dat er slechts een enkele uitvoering of maar een paar uitvoeringen van poeren beschikbaar zijn, maar tegenwoordig zijn deze er in allerlei soorten en maten. Ze hebben bijvoorbeeld een trapeziumvorm of zijn recht. En qua grootte is er ook variatie, zo heb je poeren van bijvoorbeeld 12×12 cm of 30×30 cm. Overigens zijn poeren doorgaans van beton.

Welke soort poer past bij mijn bouwplannen?

Bij het plaatsen van een hekwerk of schutting kunnen kleinere poeren al voldoende zijn. Bij grotere bouwwerken is het verstandig om grotere poeren te gebruiken. Met grotere poeren voorkom je daarnaast verzakkingen bij een zachtere ondergrond. Wat belangrijk is om op te letten bij je bouwwerk is dat de lengte x breedte iets groter is dan de staander, dus het hout, wat op de poer komt te staan. Het is ook mogelijk dat de poer qua lengte x breedte even groot is dat de houten staander.

Verstellen

Wat ook handig is bij het aanschaffen van een poer is dat ze verkrijgbaar zijn met stelplaat, waardoor je ook nadat het bouwwerk staat de hoogte kunt verstellen. Dit is vooral handig bij bouwwerken met platte daken voor het waterafvoer. Als het bouwwerk na het bouwen toch niet genoeg afloopt, kun je dit dus nog verstellen. Natuurlijk gaat dit niet om grote marges, maar enkele centimeters kan absoluut het verschil maken.

Het plaatsen van poeren: Een stappenplan

Het is redelijk eenvoudig om een betonpoer te plaatsen. Wel zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten.

Stap 1

Bepaald allereerst de plek waar je de poer in de grond wilt zetten. Denk hier goed over na en meet dit goed uit. Meten is weten! Je wilt er niet later achter komen dat je liever een andere plek had gehad of dat de poer toch een stukje naar rechts had gemoeten.

Stap 2

Vervolgens graaf je op de plek waar jij de poer wilt plaatsen een gat in de grond. Het is verstandig om de poer diep genoeg in de grond te plaatsen, zodat deze ongeveer 10 tot 20 cm boven de grond uitsteekt. Zo ben je verzekerd dat de poer stevig in de grond staat. Hoe diep het gat moet zijn hangt volledig af van de lengte van de poer. Houd er rekening mee dat er nog een laag zand in het gat moet komen. Dat helpt om de poer waterpas te zetten. Met behulp van het zand kan je de ondergrond vanzelfsprekend beter vlak maken dan met grond! Let er daarnaast op dat het gat ruim genoeg is om beton of cement te storten.

Tip!

Wanneer je jouw bouwwerk op vrij losse grond plaatst of wanneer er sprake is van een zware constructie, is verstandig om een tegel van 30×30 cm of groter plaatsen onder de poer op het zand. Je kan er zelfs voor kiezen om een grindtegel van 60×60 cm op het zand te plaatsen, daarbovenop een 30x30tegel, en daarbovenop de poer. Dit is niet per se nodig. Maar het is zeker aan te bevelen in ieder geval een 30×30 tegel onder de poer te plaatsen.

Meerdere poeren plaatsen? Dan is het verstandig om eerst alle poeren te plaatsen, zo kun je checken of alle poeren op gelijke hoogte staan. Houd er bij een plat dak rekening met het waterafvoer! Zorg dat het punt waar al het water naartoe moet stromen, wat lager staat. Wanneer er enkele centimeters verschil is met de andere poeren, zie je dit nauwelijks wanneer het bouwwerk klaar is, en is het waterafvoer geregeld!

Stap 3

Nadat je zeker weet dat de poeren goed staan, vul je het gat op met (snel)cement of zelfs beton. Je kunt ervoor kiezen om dit gewoon met grond te doen, maar vooral bij wat grotere bouwwerken is cement of beton aan te raden. Na circa 15 minuten begint het snel cement al hard te worden.

Wanneer het (snel)cement droog is, staan jouw poeren! De fundering staat dan. Vervolgens kun je aan de slag met jouw bouwwerk. Wil je hier meer informatie over welke houtsoort het meest geschikt is? Check dan hier de top 5 beste houtsoorten voor jouw bouwwerk.

Voordelen van betonnen poeren voor jou op een rij

  • Geen vervorming bij veranderende weersomstandigheden (in tegenstelling tot hout)
  • Kan tegen een stootje
  • Geeft een mooie robuuste look aan je bouwwerk
  • Zijn redelijk makkelijk te plaatsen
  • Zijn verstelbaar (bij inbegrip van een stelplaat)

Geïnteresseerd in het aanschaffen van poeren? Je kunt fysiek naar de winkel gaan, maar ze zijn ook online te bestellen. De bestelling wordt dan gewoon thuisbezorgd. Dat scheelt een hoop sjouwwerk!

Leave a reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *