Blog

Poeren vormen hét fundament voor jouw bouwwerk. Waar je bij wat kleinere constructies nog gebruik kunt maken van paalhouders, zijn poeren echt een must als je van plan bent om een wat grotere constructie te bouwen. Poeren zijn essentieel voor een goede, stevige fundering. In dit artikel ontdek jij alles wat je moet weten over poeren en krijg je stappenplan voor de plaatsing van een poer!

Waarom zijn poeren zo essentieel?

Poeren zijn de aansluiting van je bouwwerk naar de grond waarmee je de kracht uit een bouwwerk overdraagt naar de grond. Daarmee ben je verzekerd van een krachtig bouwwerk. Daarnaast vangen de poeren de neerwaartse druk van het bouwwerk op, waardoor het wegzakken van het bouwwerk voorkomen wordt. Bij goede plaatsing van de poeren kan het bouwwerk niet snel omvallen bij een storm of heftige wind en kan je bouwwerk gegarandeerd jaren mee.

Poeren kunnen gebruikt worden bij het bouwen van een veranda, overkapping of (kap)schuur, maar kunnen zelfs zeer goed gebruikt worden bij het plaatsen van een schutting, hekwerk, speeltoestel of carport. Je kunt het zo gek niet bedenken of het gebruik van poeren zijn absoluut een meerwaarde bij het bouwen van een constructie.

Alle soorten en maten

Veel mensen denken dat er slechts een enkele uitvoering of maar een paar uitvoeringen van poeren beschikbaar zijn, maar tegenwoordig zijn deze er in allerlei soorten en maten. Ze hebben bijvoorbeeld een trapeziumvorm of zijn recht. En qua grootte is er ook variatie, zo heb je poeren van bijvoorbeeld 12×12 cm of 30×30 cm. Overigens zijn poeren doorgaans van beton.

Welke soort poer past bij mijn bouwplannen?

Bij het plaatsen van een hekwerk of schutting kunnen kleinere poeren al voldoende zijn. Bij grotere bouwwerken is het verstandig om grotere poeren te gebruiken. Met grotere poeren voorkom je daarnaast verzakkingen bij een zachtere ondergrond. Wat belangrijk is om op te letten bij je bouwwerk is dat de lengte x breedte iets groter is dan de staander, dus het hout, wat op de poer komt te staan. Het is ook mogelijk dat de poer qua lengte x breedte even groot is dat de houten staander.

Verstellen

Wat ook handig is bij het aanschaffen van een poer is dat ze verkrijgbaar zijn met stelplaat, waardoor je ook nadat het bouwwerk staat de hoogte kunt verstellen. Dit is vooral handig bij bouwwerken met platte daken voor het waterafvoer. Als het bouwwerk na het bouwen toch niet genoeg afloopt, kun je dit dus nog verstellen. Natuurlijk gaat dit niet om grote marges, maar enkele centimeters kan absoluut het verschil maken.

Het plaatsen van poeren: Een stappenplan

Het is redelijk eenvoudig om een betonpoer te plaatsen. Wel zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten.

Stap 1

Bepaald allereerst de plek waar je de poer in de grond wilt zetten. Denk hier goed over na en meet dit goed uit. Meten is weten! Je wilt er niet later achter komen dat je liever een andere plek had gehad of dat de poer toch een stukje naar rechts had gemoeten.

Stap 2

Vervolgens graaf je op de plek waar jij de poer wilt plaatsen een gat in de grond. Het is verstandig om de poer diep genoeg in de grond te plaatsen, zodat deze ongeveer 10 tot 20 cm boven de grond uitsteekt. Zo ben je verzekerd dat de poer stevig in de grond staat. Hoe diep het gat moet zijn hangt volledig af van de lengte van de poer. Houd er rekening mee dat er nog een laag zand in het gat moet komen. Dat helpt om de poer waterpas te zetten. Met behulp van het zand kan je de ondergrond vanzelfsprekend beter vlak maken dan met grond! Let er daarnaast op dat het gat ruim genoeg is om beton of cement te storten.

Tip!

Wanneer je jouw bouwwerk op vrij losse grond plaatst of wanneer er sprake is van een zware constructie, is verstandig om een tegel van 30×30 cm of groter plaatsen onder de poer op het zand. Je kan er zelfs voor kiezen om een grindtegel van 60×60 cm op het zand te plaatsen, daarbovenop een 30x30tegel, en daarbovenop de poer. Dit is niet per se nodig. Maar het is zeker aan te bevelen in ieder geval een 30×30 tegel onder de poer te plaatsen.

Meerdere poeren plaatsen? Dan is het verstandig om eerst alle poeren te plaatsen, zo kun je checken of alle poeren op gelijke hoogte staan. Houd er bij een plat dak rekening met het waterafvoer! Zorg dat het punt waar al het water naartoe moet stromen, wat lager staat. Wanneer er enkele centimeters verschil is met de andere poeren, zie je dit nauwelijks wanneer het bouwwerk klaar is, en is het waterafvoer geregeld!

Stap 3

Nadat je zeker weet dat de poeren goed staan, vul je het gat op met (snel)cement of zelfs beton. Je kunt ervoor kiezen om dit gewoon met grond te doen, maar vooral bij wat grotere bouwwerken is cement of beton aan te raden. Na circa 15 minuten begint het snel cement al hard te worden.

Wanneer het (snel)cement droog is, staan jouw poeren! De fundering staat dan. Vervolgens kun je aan de slag met jouw bouwwerk. Wil je hier meer informatie over welke houtsoort het meest geschikt is? Check dan hier de top 5 beste houtsoorten voor jouw bouwwerk.

Voordelen van betonnen poeren voor jou op een rij

  • Geen vervorming bij veranderende weersomstandigheden (in tegenstelling tot hout)
  • Kan tegen een stootje
  • Geeft een mooie robuuste look aan je bouwwerk
  • Zijn redelijk makkelijk te plaatsen
  • Zijn verstelbaar (bij inbegrip van een stelplaat)

Geïnteresseerd in het aanschaffen van poeren? Je kunt fysiek naar de winkel gaan, maar ze zijn ook online te bestellen. De bestelling wordt dan gewoon thuisbezorgd. Dat scheelt een hoop sjouwwerk!

beste houtsoorten

U wilt een houten veranda, overkapping of kapschuur bouwen. Dan is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken welke houtsoort het meest geschikt is. Er zijn veel verschillende houtsoorten te vinden, en iedere houtsoort heeft verschillende eigenschappen. In dit artikel zijn de meest geschikte houtsoorten voor jou op een rijtje gezet met enkele voor- en nadelen.

Douglashout

Over het algemeen worden de meeste veranda’s gebouwd met Douglas-hout. In Duitsland en Oostenrijk is deze houtsoort al veel langer de standaard, maar ook in Nederland niet meer weg te denken. Douglashout is onderdeel van de dennenfamilie (Pinaceae). Het hout van de Douglasspar is een van de sterkste zachthoutsoorten. Douglas bomen kenmerken zich door de zeer lange takvrije lengtes van 20 meter, hierdoor is de houtsoort zeer geschikt voor het zagen van lange balken. Daarnaast hoeft Douglashout niet per se behandeld te worden omdat deze houtsoort onbehandeld al zeer duurzaam is. Goede prijs-kwaliteit verhouding.

Larikshout

Deze houtsoort lijkt op Douglashout en is ook onderdeel van de dennenfamilie. Wat Larikshout zo geliefd maakt in de bouwwereld, is dat het een van de hardste Europese naaldhoutsoorten is. Doordat deze houtsoort ook harshoudend is, is het hout minder gevoelig voor rotten en schimmels. Larikshout valt vooral op door de gele kleur. Wat minder zichtbaar is, maar wel ontzettend belangrijk is dat Lariks een vrij hoge dichtheid voor een naaldhoutsoort. Dit heeft het gevolg dat het hout minder werking ondervind bij veranderende weersomstandigheden, wat inhoudt dat het hout relatief weinig krimps of rekt.

Larikshout en Douglashout

De twee hierboven genoemde houtsoorten zijn momenteel razend populair bij bouwwerken in de tuin. Je bent wellicht de term ‘Lariks Douglas hout’ al eens tegengekomen. De twee houtsoorten worden weleens door elkaar heen gebruikt omdat ze zoveel op elkaar lijken. Beide zijn onderdeel van de dennenfamilie. Daarnaast zijn beide houtsoorten harshoudend en hebben een hoge duurzaamheid. Toch zijn er ook verschillen tussen beide houtsoorten. Douglas heeft over het algemeen een mooi recht draadverloop, terwijl Lariks vaker een warrig draadverloop heeft. Larikshout heeft een meer gelige kleur, terwijl Douglashout vaker een rosé/rode kleur heeft. Een voordeel van Larikshout ten opzicht van Douglashout is dat het net wat duurzamer is. Maar de conclusie is dat het niet super veel uitmaakt of het bouwwerk nu gebouwd is van Douglashout of van Larikshout.

Vurenhout

Vurenhout is afkomstig van de fijne spar, ook deze is onderdeel van de dennenfamilie. De fijne spar is bij de meeste mensen bekend als de kerstboom. Vurenhout is te herkennen aan de lichtgele kleur. De houtsoort is relatief goedkoop en goed te bewerken. Het is dan ook niet gek dat vurenhout veel gebruikt wordt bij veel bouwprojecten in Nederland. Vurenhout heeft een verwachte levensduur van ongeveer 5 tot 10 jaar. Daarmee is het niet het meest duurzame hout. Indien je met deze houtsoort gaat werken, is het daarom aan te raden om het tuinhout goed te (laten) behandelen. Als je het hout laat impregneren verleng je de levensduur van het hout met zo’n 5 jaar. Vurenhout heeft veel weg van Grenenhout.

Eikenhout

Eikenhout is afkomstig van de Eik en staat bekend als een van de hardste houtsoorten. Leuk feitje is dat vroeger de spoorbielzen van eikenhout werden gemaakt. De houtkern van eikenhout gaat zelfs bij grondcontact nog zo’n 15 tot 25 jaar mee. Nadeel is dat eikenhout doorgaans een stuk duurder is dan Douglashout of Larikshout. Daarnaast is het relatief moeilijk te bewerken. Nadeel van eikenhout is dat het zeer gevoelig is voor scheurvorming als gevolg van de werking van het hout, dus het krimpen en uiteenzetten van het hout. Een belangrijke kenmerk van eikenhout is dat dit looizuur bevat. Dit heeft tot gevolg dat je in eikenhout uitsluitend kan schroeven met RVS schroeven. Wat ook belangrijk is om te vermelden bij Eikenhout is dat er veel verschil in kwaliteit is. Zo gedraagt Frans Eikenhout  zich heel anders dan Oost Europees Eiken.

Hardhout

Hardhout is een verzamelnaam van allerlei hardhoutsoorten. Doorgaans is hardhout donkerder van kleur dan naaldhout. Hardhout heeft over het algemeen een dichte structuur en is zwaarder dan zachthout. Hardhout is heeft een relatief langere levensduur, denk aan 15 tot 25 jaar, maar hangt daarnaast wel af van welke soort hardhout. Een bekend hardhoutsoort is Azobe. Doordat deze soort zo sterk is, worden hier veel tuinpalen van gemaakt voor in de grond en daarnaast damwandprofielen voor rond het water van gemaakt.

Tip: geïmpregneerd hout

Als je hout gaat aanschaffen, is het te overwegen om geïmpregneerd hout te kopen. Door te impregneren wordt het hout behandeld tegen rot en schimmel. Het hout wordt op deze manier verduurzaamd, wat simpelweg inhoudt dat het hout langer meegaat. Je kunt hout ook laten impregneren. Zoals gezegd is dit zeker bij Vurenhout aan te raden.

Zoals je gezien hebt is er niet één type hout absoluut aan te wijzen als de beste houtsoort voor alles. De keuze hangt sterk af van je voorkeuren. Zoals genoemd is Douglashout volgens ons wel het beste om te gebruiken bij je bouwwerk gezien de prijs-kwaliteit verhouding. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om verschillende houtsoorten te combineren. Zo kan je bijvoorbeeld Eikenhout gebruiken voor staanders en Douglashout voor dakbeschot en wanden. Het is maar een idee.

Heb je op- of aanmerkingen of vragen, schroom niet om contact op te nemen.

Wat doe je als het nog net te fris is om ’s avonds lekker buiten zitten? Een goede heater of terrasverwarmer onder jouw veranda kan dan uitkomst bieden! En het hoeft nog niet eens zo duur te zijn om er comfortabel bij te zitten in de wat koudere maanden. Met een heater kan jij een langere periode gebruik maken van jou veranda.

Er is enorm veel variatie in terrasverwarmers. Zo heb je bijvoorbeeld hangende (zie ook hieronder) of staande terrasverwarmers. Maar je kunt ook gaan voor terrasverwarmers die je kunt bevestigen aan de muur, een zogenaamde wand terrasverwarming.

Gas of elektriciteit?

De 2 meest gebruikt soorten terrasverwarmers zijn: verwarming op gas of verwarming met elektriciteit. Bij voldoende stroomcapaciteit is de keuze doorgaans snel gemaakt: de elektrische terrasverwarmer.

Enkele voordelen van een elektrische terrasverwarmer

  • Een elektrische terrasverwarmer is veiliger in gebruik dan een verwarmer op gas.
  • Bij terrasverwarmer op gas kan het zijn dat op een ongelukkig moment de gasfles leeg blijkt. Dit kan op de meest ongunstige momenten gebeuren! Een elektrische terrasverwarmer kan voorzien worden van stroom. Alleen als de stroom uitvalt zit je met de gebakken peren. Dat gebeurt gelukkig maar heel zelden.

Er valt dus veel te zeggen voor een elektrische terrasverwarmer. Dit is dan ook doorgaans de meest voor de hand liggende optie.  Bij voldoende stroomcapaciteit is een elektrische terrasverwarmer het meest voorhanden. Deze is het meest efficiënt, energiezuinig en geeft het hoogste rendement. Daarnaast geeft een elektrische terrasverwarmer geen geluid en kan bovendien niet uitwaaien. Op het eerste gezicht zijn elektrische terrasverwarmers wat duurder dan terrasverwarmers op gas. Toch kiezen veel mensen voor een terrasverwarmer op elektriciteit voor de al genoemde voordelen.

Slechts als er niet genoeg stroomcapaciteit aanwezig is in de verhouding van de ruimte die gevuld moet worden met warmte, is het verstandig om uit te wijken naar een heater op gas. Het is dan ook belangrijk om van tevoren goed in te schatten hoe groot de ruimte is. Pas daar de stroomcapaciteit of het vermogen van de terrasverwarmer op aan.

Hoe werkt infrarood?

De meeste terrasverwarmers werken op infraroodstralen. De infraroodstralen verwarmen niet de lucht, maar juist de voorwerpen die aan de straling worden blootgesteld. Je kunt dit vergelijken met verwarming door de zon. Wanneer je vanuit de schaduw in de zon stapt voel je de warmte van de zonnestralen, terwijl de omgevingstemperatuur niet is gestegen.

Hoeveel vermogen heeft jou elektrische terrasverwarming nodig?

Dit is afhankelijk van de grootte van de ruimte die u wilt verwarmen. Doorgaans is het niet nodig om de hele ruimte te verwarmen, slechts het zitgedeelte. Een grote loungehoek kan al snel 10 m2 groot zijn. Wilt u weten hoeveel vermogen u precies nodig heeft? Check dan de verwarmingswijzer van Harcotrading.

Een terrasverwarmer biedt veel voordelen. Het is wel belangrijk om een goede keuze te maken bij het aanschaffen van een terrasverwarmer. Wij hopen dat deze blog jouw meer handvaten heeft gegeven. Ook van plan een terrasverwarmer aan te schaffen en nog vragen? Laat het weten in de reacties!

Het is belangrijk om te onthouden dat elk apart project gepland moet worden. Er zijn veel redenen om genoeg tijd te besteden aan het plannen van je project voor je begint met de bouw zelf. De kans dat je slaagt en het gewenste resultaat behaalt is veel groter als je de plannen gebruikt die te vinden zijn in boeken en tijdschriften. Je kunt beginnersfouten ontwijken door voor elk project een bouwplan of een bouwtekening te gebruiken.

Een bouwtekening op internet vinden?

Het is helemaal aan jou om te kiezen waar je je bouwtekeningen vandaan wilt halen. Je kunt er honderden vinden op het internet, maar ze zijn niet allemaal even betrouwbaar. Het is eenvoudiger om een goede bouwtekening te vinden voor een nieuw project als je een boek over houtbewerking openslaat. Een abonnement op een vakblad kan je ook goed helpen. Het internet is een goede bron voor veel verschillende dingen en het is een goede plek om veel artikelen te lezen en te leren over bepaalde dingen, maar het is niet de perfecte plaats om simpele bouwtekeningen te vinden. Het is belangrijk dat je in gedachten houdt dat het mogelijk is om iets heel moois te maken, ook als je je aan hele simpele plannen houdt. Je kunt een veranda bouwen, of een mooie schuur als je er zin in hebt, en het hoeft zeker niet zo ingewikkeld te zijn als het doet vermoeden. Je moet wel weten dat het niet eenvoudig is om een getalenteerde en doorgewinterde vakman te worden, en je hebt veel oefening nodig als je wilt dat je bouwwerken er goed uitzien.

Dus om via het internet of via een andere manier een goede bouwtekening op tafel te krijgen, moet je heel wat uren erin steken en dan is het dan nog maar de vraag of dit helemaal compleet is! Een bouwtekening laten maken door een professional brengt al snel hoge kosten met zich mee. Bouwtekeningen zijn doorgaans niet goedkoop!

Veiligheid!

Het meest belangrijke aan houtbewerking is veiligheid. Je moet altijd in gedachten houden dat je gewond kunt raken als je je niet concentreert en voorzichtig bent. Ook als je al veel projecten hebt afgerond is dit heel belangrijk om aan te denken – het is voor ervaren lieden meestal juist makkelijker om gewond te raken omdat ze roekelozer kunnen zijn dan beginners.

Er zijn drie dingen waar je mee moet beginnen. Vind een goede bouwtekening, leer zoveel je kunt over houtbewerking en wees voorzichtig als je uiteindelijk aan je project begint. Wil je meer leren over welke houtsoort het meest geschikt is? Check ons artikel over de #5 beste houtsoorten.

Vind hier betrouwbare bouwtekeningen

Wil je toegang tot meer dan 10.000 betrouwbare bouwtekeningen? Via Fred’s bouwtekeningen heb je toegang tot meer dan 10.000 bouwtekeningen! Hier kun je complete bouwtekeningen vinden over van alles. Fred heeft in dit pakket bouwtekeningen van veranda’s, kapschuren, schuren, carpool. Ideaal dus voor jouw project! Daarnaast heeft Fred ook tekeningen van kinderkamers, bedden, speelgoed en ga zo maar door. Dit kan ook goed van pas komen bij een andere klus.

Geïnteresseerd in Fred’s bouwtekeningen? Druk op de knop om meer te weten te komen: